INFO    -     GEZOND     2
 

Wat is bloeddruk?

 

 

Onderdruk en bovendruk

 

 

Ongetwijfeld heeft je huisarts al ontelbare keren je bloeddruk gemeten. Maar wat betekent bloeddruk eigenlijk en wat is het verschil tussen onder- en bovendruk?

Bloeddruk is de druk die op de wanden van je bloedvaten wordt uitgeoefend, elke keer als je hart samentrekt. Je hart pompt zestig tot tachtig keer per minuut, en zo wordt je bloed door je slagaders en aders gepompt.

Als je arts je bloeddruk meet, kijkt hij zowel naar de bovendruk als de onderdruk. De bovendruk of systolische druk is de druk op de vaatwand als het hart het bloed in de slagaders pompt. Doordat er meer bloed in de slagaders wordt geduwd, stijgt de druk. De onderdruk of diastolische druk is de druk die ontstaat als het hart zich terug vult met bloed na de hartslag. De druk in de slagaders daalt dan.

Je bloeddruk schommelt soms van minuut tot minuut, net zoals je hartslag wisselt. Als je emotioneel bent, gaat je hart sneller kloppen en zal je bloeddruk ook omhoog gaan. Als je slaapt daarentegen, zal je bloeddruk normaal gezien dalen.

Overigens verandert je bloeddruk ook met de leeftijd en zijn er geslachtsverschillen. Als je ouder wordt, stijgt je bloeddruk, en dan vooral de bovendruk. Vrouwen hebben gemiddeld een lagere bloeddruk dan mannen van dezelfde leeftijd. Vanaf de menopauze stijgt de bloeddruk van de vrouw echter, tot hij een beetje hoger ligt dan die van mannen.

Er bestaan ook bloeddrukmeters waarmee je thuis zelf je bloeddruk kan checken

Normaal-laag-hoog

Voor een gezonde persoon is een bloeddruk van 120 boven 80 optimaal. Dit is een bovendruk van 120 mmHg en een onderdruk van 80 mmHg.

Indien de bloeddruk minder dan 140 over 90 is, spreekt men van een normale bloeddruk.

Je bloeddruk schommelt. Door inspanning kan hij tijdelijk wat hoger zijn. Maar als hij ook in rust hoger is dan normaal, heb je last van hypertensie of een hoge bloeddruk. Een lage bloeddruk kan ook.

Een bloeddruk van meer dan 160/95 is een hoge bloeddruk

 

 

Zelf je bloeddruk verlagen   

----    Goed voor je hart  ----

 

Een hoge bloeddruk is niet goed voor je hart en bloedvaten. Soms zijn medicijnen noodzakelijk, maar vaak kan je er zelf ook wat aan doen door je levensstijl aan te passen.

Er is niet één specifieke oorzaak van een hoge bloeddruk. Vaak is het een combinatie van erfelijkheid en levensstijl. Aanpassingen in je dagelijkse gewoontes kunnen helpen om je bloeddruk te verlagen.

Afvallen en sporten


Bij één op de vijf mensen met een hoge bloeddruk is overgewicht de oorzaak. Vermageren helpt. Als je één kilo afvalt, neemt de bovendruk al af met 1,6 mmHg en de onderdruk met 1,3 mmHg.

Voldoende beweging kan ook de bloeddruk helpen verlagen. Dit betekent niet dat je moet beginnen trainen als een topsporter. Wandelen in plaats van met de auto te gaan en boodschappen doen met de fiets kan al veel verschil maken.

Minder alcohol


Matig drinken kan voordelen hebben, maar wanneer je meer dan drie alcoholische drankjes per dag drinkt, verhoog je je bloeddruk en de kans op een hartinfarct. Kijk dus eens kritisch naar wat je precies per dag drinkt en zorg dat het binnen de perken blijft.

Stoppen met roken


Roken zorgt voor een stijging van de bloeddruk en een minder flexibele bloedwand. Stoppen met roken is altijd goed voor de gezondheid, maar wanneer je last hebt van een te hoge bloeddruk, heb je nog een extra reden.

Minder zout 


Zout heeft goede eigenschappen en is onmisbaar voor je lichaam. Helaas bevat onze voeding vaak veel te veel zout. Nu lijkt dat makkelijk terug te draaien, gewoon wat minder zout strooien. Maar helaas komt driekwart van het zout dat je binnenkrijgt rechtstreeks uit brood, soep, sauzen, kant- en klaarmaaltijden, drop en vleeswaren.

Kies dus vaker voor zoutarme producten en laat het zoutvaatje in de kast.

Meer kalium


Kalium is een stof die je lichaam helpt om het teveel aan natrium uit te scheiden. Zo herstelt het de natuurlijke balans in het lichaam. Kalium zit in verschillende groenten, fruit en zuivelproducten.