WEETJES

 

Weet je dat  ?


    °     Werken aan een normale bloeddruk de hersenen beschermt. Bijna 80% van de 65-plussers lijdt aan hoge bloeddruk. Door de bloeddruk opnieuw normaal te maken kan men ervoor zorgen dat de kleine hersenbloedvaten minder worden getroffen.


   °     Cardio- en cerebrovasculaire aandoeningen in België nog altijd de belangrijkste doodsoorzaak zijn. Bijna 38.000 mensen overlijden er jaarlijks aan, dat zijn er zowat 4 per uur.


   °     Hoge bloeddruk een aandoening is die in de meeste gevallen gedurende jaren evolueert zonder opvallende symptomen. Het is een ‘stille’ ziekte: alleen een regelmatig meten van de bloeddruk, d.w.z. bij ieder medisch contact, maakt het mogelijk hoge bloeddruk op te sporen.


   °     In België één 65-plusser op tien type 2 diabetes heeft, maar de helft daarvan weet niet dat hij de ziekte heeft. De kans dat men aan een infarct overlijdt, is bij diabetici 2 tot 3 keer zo groot.


   °    In België tegenwoordig nagenoeg één volwassene op twee en één kind of adolescent op vijf een lichaamsgewicht heeft dat een gevaar betekent voor hun hart.


   °    Uit onderzoek blijkt dat men aan de tailleomtrek duidelijk kan afleidenof iemand een groter cardiovasculair risico vertoont ten gevolge van een teveel aan buikvet. Dat is het geval zodra de tailleomtrek bij vrouwen meer dan 80cm bedraagt en bij mannen meer dan 94cm.


   °    In de praktijk elke dag 30 minuten stevig wandelen, maar zonder buiten adem te geraken, de beste aanbeveling is voor iedereen, ook voor wie al een klein hartinfarct gehad heeft.


   °    Bij rokers de kans op een infarct 2 tot 3 keer zo hoog ligt als bij niet-rokers. Bovendien zijn om en bij de 30% van alle infarcten te wijten aan roken. In België rookt meer dan één 15-plusser op vier elke dag!


   °    Door te roken laat u niet-rokers in uw omgeving ‘delen’ in uw risico; onbewust kunnen uw kinderen erdoor aangezet worden om ook te gaan roken.


   °    30% van de zwaarlijvige volwassenen reeds als kind te dik waren. 20% van de kinderen tussen 9 en 12 jaar overgewicht vertonen of zwaarlijvig zijn. Bijna 40% van de jongeren niet meer dan één keer per week aan sport doet, en 10% van hen zelfs nooit aan sport doet. Eén jongere op vijf minstens 4 uur per dag televisie kijkt.