TIPS VOOR EEN GEZONDE VOEDING |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Op deze
pagina vindt je
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
TAFELOLIE
WELKE KIEZEN ? & WAAROM ? Ja, u staat in de supermarkt voor de rekken met 10-tallen soorten tafelolie, ze zien er allen hetzelfde uit, de prijzen verschillen echter, welke kiezen ? U vraagt zich wellicht af of uw slaatje nu beter zou smaken met maïsolie dan wel met slaolie ? Hoe lossen we dat op! Beste Carepvrienden, ik heb in “mijn jeugd” 100.000 liters tafelolie per jaar aangekocht voor de toenmalige grootste fabriek van België voor tafelolie en margarine ik denk dat ik u vanuit deze ervaring wel enkele tips kan geven…. Hoe verkrijgt men die “plantaardige oliën? De oude Egyptenaren persten reeds olie uit allerlei noten, planten en zaden. Intussen is de lijst van oliehoudende gewassen zeer uitgebreid geworden. Een greepje: soyabonen, zonnebloempitten, maïskorrels, katoenzaad, aardnoten (of arachide, of nog “apennootjes”), de kokosnoot, de palmvrucht, saffloerzaadjes, sesamzaadjes en de olijven. Sommige zaadjes kunnen door enorme machines geoogst worden, andere vruchten moeten met de hand geplukt worden. Na de oogst volgt dan al naargelang de soort verschillende bewerkingen zoals breken, persen, of pletten, of er een onschuldige scheikundige werkmethode op toe passen. Dat levert dan “ruwe” plantaardige olie op. Deze wordt daarna , ontzuurd (de zeep wordt er uit gehaald), ontgeurd, gefilterd, neutraal van smaak gemaakt, en eventueel bijgekleurd om die mooie goudgele uitstraling te krijgen die u voor u ziet in de winkel. Veel smaakverschil is er dus zeker niet.
Gelukkig vindt u al deze soorten niet in de rekken van de supermarkt. Diegene die u er wel vindt, gaan we nu kort beschrijven. Om uw keuze te vereenvoudigen hebben we ze ondergebracht in enkele logische groepen.
De gezonde “standaard “ oliën, zonder bijzonder eigenschappen
· Soya olie: Uit China dacht u… maar nee hoor, de soya plantjes beslaan gigantische oppervlakten in de Verenigde staten, en Brazilië (voor die reden kappen ze daar zelfs het regenwoud). De zaden worden verscheept naar bij ons, en hier wordt de olie er uit gehaald. · Maïs olie: Deze olie, was werkelijk een modeproduct in de jaren 60 en 70 van vorige eeuw. (denk maar aan het succes toen van de “Maïsmargarines”). In die tijd kwam ze voornamelijk uit de Verenigde Staten. Dit zijn oliën van goede kwaliteit; ze bevatten allen bestanddelen die onmisbaar zijn voor ons lichaam. U kan ze gewoon door mekaar gebruiken, of bijeengieten. Bij aankoop kijkt u gewoon naar de prijs. Drie oliën met bijzondere eigenschappen Deze zijn gewoonlijk wat duurder, maar daar tegenover staat wel iets! · Zonnebloem olie : De zonnebloem groeit over bijna heel de wereld, daar waar er veel zon is. In Frankrijk werden bijvoorbeeld vorige eeuw enorme oppervlakten met wijnranken omgespit, om er zonnebloemen op te kweken…. voor de olie. In zonnebloemolie zitten stoffen die zeer gunstig zijn voor onze gezondheid, vooral indien we last hebben van een te hoge cholesterol, of adervernauwingen. Ondanks de meerprijs is deze olie dus zeker een aanrader voor vele van onze Carep leden. · Arachide olie : jaja olie uit apennootjes. Deze olie heeft de eigenschap om veel beter dan de andere oliën bestand te zijn tegen zeer hoge temperaturen. (olie kan schadelijke bestanddelen beginnen vormen als ze te hevig verhit wordt). Het is dus de ideale olie voor de Wok, of om de bakplaat van de oven in te smeren. Laat dus in de supermarkt de kleine peperdure “wokolie” flesjes staan, en gebruik arachide olie. Dan weet u tenminste wat er in zit. De olie is wel duurder, maar voor het gebruik dat u er van maakt, is het zeker zijn geld waard. Om slaatjes aan te maken heeft arachide olie uiteraard geen zin. · Olijfolie : De mensen uit het middellandse zeegebied, hebben duidelijk minder hart- en vaatproblemen dan wij noorderlingen. Algemeen wordt aangenomen dat de oorzaak voor een groot gedeelte ligt in het gebruik van olijfolie. Deze olie bevat inderdaad, net zoals hierboven verteld over zonnebloemolie, eigenschappen die uiterst gunstig zijn voor de beheersing van cholesterol en adervernauwingen. Olijfolie is duur. Het oogsten gebeurt door doeken onder bomen te
leggen, en dan deze bomen met een machine te doen trillen totdat de
olijfjes vallen. Die moeten dan met de hand opgeraapt worden. Dat is
een dure operatie. ü De echte natuurlijke olijfolie: extra vierge Als men een hoge stapel olijven in een opslagtank stopt, gaat er, door het gewicht van de stapel, olie uit de olijven lopen. Dat is de olie die we willen: ze werd niet geraffineerd, gekleurd of van een neutrale smaak voorzien. Ze gaat meteen zoals ze is de fles in. Deze olie heeft een beschermde benaming gekregen · In het frans ‘ EXTRA VIERGE ‘ ( Huile d’olives Extra Vierge) · In het italiaans ‘ EXTRA VERGINE ’ Wat in beide gevallen zoveel betekent als “maagdelijk”. Mijn raad: als u olijfolie koopt, neem dan de tijd om het etiket grondig te lezen. Koop olie van een gekend groot merk, en verzeker u dat het woord EXTRA VIERGE zonder trucjes, of omwegen, duidelijk op het etiket vermeld staat. Toch een aandachtspuntje: deze olie smaakt naar olijven, en het is mogelijk dat u dat niet prettig vindt . ü De geraffineerde olijfolie. Etiketten met “extra geraffineerd - première pression – super – grand cru” enzovoort. Ik zou afraden geraffineerde olijfolie te kopen. U weet niet wat u krijgt, en u betaalt er nog een meerprijs voor ook.
Olien met een onduidelijke benaming, waarbij de etikettering weinig of geen informatie geeft.
· “Sla olie” · “4 oliën samen” · “Plantaardige olie” · En ga zo maar voort…...
Deze oliën hebben voor ons als gebruiker geen enkele meerwaarde. (maar gewoonlijk wel een meerprijs!) Het is voor de producent gewoon een trucje om meer te verdienen. Laat ze rustig staan………! Tenslotte het bijzondere geval van de “frituur”- oliën Persoonlijk verkies ik voor praktische redenen de frituur VETTEN boven de frituur OLIEN . Voor beide geldt in elk geval de regel dat u het etiket aandachtig moet lezen. Als er enkel “plantaardige olie” vermeld wordt, koop dat product dan niet. Olie of vet: het etiket moet liefst een groot percentage Zonnebloemolie vermelden. Koolzaad- soya-, of maïsolie moeten vermeden worden. Het is zeer belangrijk om de frituurolie of vet volledig te verversen na 13 keer gebruik. (dus niet permanent blijven “bijvullen”). Na 13 keer moet ze onherroepelijk naar het containerpark. De oorzaak hiervan is dat bij de hoge temperaturen van het frituren, zich giftige afvalstoffen in de olie vormen. Zover ons olieverhaal. Het is mijn bedoeling in volgend boekje een gelijkaardig verhaal over boter, margarines, halvarine, minarines, braadvetten , enz.. te schrijven. Daarom kreeg ik graag wat suggesties over hoe het verhaal er best zou uitzien: zoals bv: korter en minder details – meer achtergrond info – onderwerpen , enz. … U kan mij bereiken op leo.janssens@telenet.be Alvast bedankt!
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
DE
VOEDINGSDRIEHOEK
De kunst van lekker en gezond eten is binnen de actieve voedingsdriehoek 1. De grootte van de verschillende groepen respecteren . Neem in verhouding meer uit de onderste grote groepen van de driehoek dan uit de kleine. 2. Ze onderling combineren 3. De voedingsmiddelen variëren Dit gaat hand in hand met voldoende lichaamsbeweging
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Beweeglaag - onderste laag
Water -
Graanproducten en aardappelen
Groenten
Fruit
Melkproducten
Vlees, vis, eieren of vervangproducten
Vetstoffen
De restgroep
Voedings'richtwijzer' per leeftijdHoeveel energie iemand nodig heeft en hoe het lichaam voedsel verwerkt, verandert met de leeftijd. De voeding voor kinderen moet aangepast worden aan de groei en ontwikkeling. Het is belangrijk al van in de kindertijd voedingsmiddelen te kiezen die chronische ziekten helpen voorkomen. De hoeveelheid voedingsmiddelen die men nodig heeft, hangt af van het soort werk of activiteit. Gemiddelde voedingsbehoefte per leeftijd
BereidingswijzenElke bereidingswijze heeft zijn voor- en nadelen: de duur van de bereiding, het al dan niet nodig hebben van vetstoffen, ... Bereidingswijzen met weinig of zonder vet
Enkele praktische voedingstipsEet gevarieerd
Eet veel groenten en fruit, aardappelen en volle graanproducten
Matig het gebruik van vlees, vet, suiker en zout
Drink veel water en melkproducten
Concreet
Gezonde leef- en eetgewoontenGezond zijn en blijven hangt voor een groot deel af van de leefgewoonten in het algemeen. Goede eetgewoonten zorgen ervoor dat het risico vermindert op hart- en vaatziekten en andere ziekten zoals kanker, suikerziekte, botontkalking, zwaarlijvigheid of magerzucht. Neem voldoende maal'tijd'
Neem elke morgen een evenwichtig ontbijt
De avondmaaltijd mag lichter zijn
Zorg steeds voor voldoende hygiëne bij de bereiding van voeding
Lees de verpakkingen
Gezond eten hoeft niet duur te zijn
Houd uw gewicht op peil
Doe regelmatig aan beweging : wandelen, zwemmen, tuinieren,...
Rook niet of stop met roken Neem regelmatig ontspanning ___________________________________ Meer informatie bij CM
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||